Kompostlaştırma Teknolojileri
Kompostlaştırma teknolojileri; Tüm dünyada gittikçe yayılan, gelişen ve büyüyen bir konuma ulaşmıştır. Özellikle çevre dostu olarak tanımlandığından, bu doğrultuda hareket eden her bilinçli tüketicinin edinmesi gereken teknolojilerden bir tanesidir. İlk olarak ABD’de çıkmış ve oradan tüm dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde kompostlaştırma teknolojileri ile ilgilenen işletmelerin sayısı oldukça düşüktür. Dünya çapında farklı teknolojilerle üretilen çeşitli modeller mevcuttur.
- Pasif ve Açık Alanda Kompostlaştırma: Pasif alanda kompostlaştırma daha çok hayvancılık endüstrisinde tercih edilir. Hayvan ölüleri kompostlaştırılır. Bu sistemin olumsuz yanı kontrol edilemiyor oluşudur. Eğer çok fazla ıslanırsa koku oluşması muhtemeldir. Açık alan kompostlaştırması ise küçük ve orta ölçekteki yerlerde kullanım için uygundur. Pasif alana göre kullanımı daha basittir. Bu sistemin olumsuz yanı ise yığın miktarının az tutulmasıdır. Bunun sebebi ise doğal hava hareketlerinden istifade etmektir.
- Bahçe Tipi Kompostlaştırma Teknolojileri: Bahçe tipi kompostlaştırma teknolojileri ebat olarak çok farklılıklar gösterebilmektedir. Eğer bahçenizle uğraşmayı seviyor ve bahçedeki atıklarınızı geri dönüşüme kazandırmak istiyorsanız bu sistem oldukça işinizi kolaylaştıracaktır. Modeller farklılık gösterdiğinden ihtiyacınıza en uygun olanını seçmeniz gerekecektir. Kapaklı modeller yağmur sularından korunmaya yarayacak, delikli hava alan modeller daha uzun sürelerde kompostlaştırma yapabilmenize neden olacaktır.
- Aktarmalı Yığın: Kompostlaştırma yöntemleri arasında en çok tercih edilen, en etkili sonuç alınan yöntemlerden biridir. Atıkları en verimli ve en hızlı şekilde geri dönüşüme kazandırabilmek için süreç dinamik şekilde ilerler. Bu dinamikliğin en olumlu tarafı atıklardaki gözenek miktarını artırarak daha çok su absorbe etmesini sağlamak ve daha verimli kompostlar elde etmektir.
Kompostlaştırma Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli
Kompostlaştırma yaparken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri oksijen ve su miktarıdır. Özellikle kompost işleminin ilk gününde daha fazla oksijen ihtiyacı olur. Eğer oksijen ve su miktarı yeteri düzeyde değilse kompostlaştırma işlemi yavaş ilerler. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise atık türleridir. Karbon ve azot miktarı dengeli dağılmış olması gerekir. Aksi taktirde kompostlaştırma işlemi verimsiz gerçekleşecektir. Ayrıca nem miktarı da kompostlaştırma işleminde belirleyici olacaktır. Verimli bir kompost elde edilmek isteniyorsa nem oranı yüzde ellinin altına düşmemeli yüzde 65’in üzerine çıkmamalıdır.