Kompost Makineler
Kompost Makineler; Bu yazımızda sıfır atık projesi ile adından sıkça söz ettiren bir makineden bahsedeceğiz. Nedir bu kompost makineler, nasıl kullanılır, içine ne konur, fayda ve zararları nelerdir? Başlıklar halinde sorularımıza yanıt bulalım.
Kompost Makine Nedir?
Yiyecek artıklarının mikroorganizmalar yardımıyla stabilize edilmesine kompost denilmektedir. Her türlü organik, özellikle yemek öncesi ve sonrası meydana gelen atığın bir araya getirilerek, mikroorganizmalar yardımıyla çürütülmesi ile gübre elde edilmesi kompostlaştırma olarak bilinmektedir. Doğal yollarla yapılabilen uzun ve zahmetli olan bu işlemi 24 saat gibi kısa bir sürede otomatik programları sayesinde gerçekleştiren makinelere ‘Kompost Makineler’ denilmektedir.
Nasıl Kullanılır?
Kompost makinelerin kullanım şekli oldukça kolay ve pratiktir. İçine konulan atıkların cinsine göre seçilebilecek birden fazla programı vardır. İlgili programın seçilerek makinenin çalıştırılması yeterlidir. Otomatik olarak ilgili programa göre işlemler yapılmakta ve içeriği zengin doğal gübreler elde edilmektedir. Makinenin temeli ısı ve hareket teknolojisine dayanmaktadır. İçine atılan malzemeleri önce ısı yardımıyla kurutarak mikroorganizmaların ayrıştırabilecekleri ürünlere dönüştürür. Daha sonra faydalı bakteriler tarafından ayrıştırma işlemi başlar ve mayalanma süreci devreye girer. Son aşamada ise oluşturulan ürün tekrar kurutularak kullanıma hazır hale getirilir.
İçine Konulabilecek ve Konulamayacak Malzemeler Nelerdir?
Kompost makineler temel olarak yeşil ve kahverengi diye adlandırılan iki tür malzeme ile çalışırlar. Yeşil malzemeler sebze-meyve kabukları ve artıkları, taze otlar, çay atıkları, yeşil yapraklar ve yumurta kabuklarından oluşurlar. Yeşil malzemeler azot bakımından zengindirler. Kahverengi malzemeler ise dallar, ağaç kabukları, fındık ve ceviz kabukları, talaş, kuru yapraklar ve sap, saman gibi malzemelerden oluşurlar. Kahverengi malzemeler karbon bakımından zengindirler. Bu iki malzemenin belli oranlarda karıştırılması gübre kalitesini arttırmaktadır.
Makineye kesin olarak konulmaması gereken malzemelerde bulunmaktadır. Et, balık, süt ve benzer hayvansal ürünler, kedi-köpek dışkısı, yağlı yiyecek artıkları, işlenmiş kağıtlar, çocuk bezi, hijyenik tampon, tohumları olan otlar, kahve ve çay poşetleri, limon, portakal, greyfurt gibi asitli sayılan meyveler ve plastikler bu gruba girmektedirler. Bu malzemelerin atılması gübre oluşumunu önleyeceği gibi oluşsa dahi beklenen ürün kalitesini vermeyecektir.
Fayda ve Zararları Nelerdir?
Kompost makineler yiyecek atıklarını gübreye dönüştürmeleri açısından doğa dostu sayılırlar. Kullanıcıların girdi maliyetlerini azaltırlar ve gelir elde etmelerine olanak sağlarlar. İsrafın önlenmesinde en önemli yardımcılardır.
Hızlı ve uygun koşulları otomatik yaratması oluşan ürünün uzmanlarca organik olarak sınıflandırmasını engellemektedir. Ancak herhangi bir zararı yoktur ve tarımsal faaliyetlerde kullanılabilirler.