Kompost Makineler Geri Dönüşüm Yardımcıları
Kompost Makineler Geri Dönüşüm Yardımcıları; İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi ya da minimize edilmesi, atık oluşumu sırasında kaynağında ayrıştırılarak toplanması ve geri dönüşüm sağlanması hedefleri sıfır atık felsefesinin içeriğini oluşturmaktadır. Tüketilemeyecek duruma gelmiş, tüketmemizin mümkün olmadığı ürünler çöp durumuna gelmekte olup yemek öncesi ve sonrası oluşan artıklar bu grubun içerisindedirler ve hayatımızın büyük bir bölümünü oluştururlar. Her gün oluşan atıklar çöplerde birikmekte ve doğayı kirleterek geleceğimizi tehdit etmektedir. Sadece işletmeler için yapıldığı düşünülen kompost makineler bu soruna profesyonel çözümler sunmayı başarmakta geri dönüşümde en büyük yardımcı olduğunu kanıtlamaktadır. Farklı boyutlarda imal edilerek işletmeler dışında da kullanılabilirlik sağlanmaktadır. Ev tipi, bahçe tipi, küçük restoran tipi ve büyük işletmeler tipi gibi farklı boy ve kapasitelerde kompost makineler bulunmaktadır.
Kompost Makinelerde Hangi Atıklar Dönüşebilir?
Kompost makineler temel olarak yeşil ve kahverengi diye adlandırılan iki tür malzeme ile çalışırlar. Yeşil malzemeler sebze-meyve kabukları ve artıkları, taze otlar, çay atıkları, yeşil yapraklar ve yumurta kabuklarından oluşurlar. Yeşil malzemeler azot bakımından zengindirler. Kahverengi malzemeler ise dallar, ağaç kabukları, fındık ve ceviz kabukları, talaş, kuru yapraklar ve sap, saman gibi malzemelerden oluşurlar. Kahverengi malzemeler karbon bakımından zengindirler. Bu iki malzemenin belli oranlarda karıştırılması gübre kalitesini arttırmaktadır.
Makineye kesin olarak konulmaması gereken malzemelerde bulunmaktadır. Et, balık, süt ve benzer hayvansal ürünler, kedi-köpek dışkısı, yağlı yiyecek artıkları, işlenmiş kağıtlar, çocuk bezi, hijyenik tampon, tohumları olan otlar, kahve ve çay poşetleri, limon, portakal, greyfurt gibi asitli sayılan meyveler ve plastikler bu gruba girmektedirler. Bu malzemelerin atılması gübre oluşumunu önleyeceği gibi oluşsa dahi beklenen ürün kalitesini vermeyecektir.
Çalışma Şekli Nasıldır?
İlk iki saat 90 derecede çalışarak zararlı bakterilerin yok edilmesini sağlarlar. Daha sonraki 14 saat içerisinde 60-70 derecede mikroorganizmalar sayesinde fermentasyon işlemi başlar ve kompost oluşumu meydana gelir. En son işlem ise meydana gelen oluşumun 100 derecede ısıtılarak kuru doğal gübre haline getirilmesidir. Klasik yöntemlerle 20-30 gün zarfında zahmetli işlemlerle yapılacak gübre bu işlemler sayesinde 1 gün gibi kısa bir sürede işgücü kaybına sebebiyet vermeden gerçekleştirilir.
Fayda ve Zararları Nelerdir?
Kompost makineler klasik yöntemlerle uzun zaman alabilecek zahmetli bir işlemi kısa sürede otomatik olarak gerçekleştirerek işletmeler açısından zaman ve işgücü kayıplarına engel olmaktadır. Ortaya çıkardığı içeriği zengin gübre piyasada satışı olan bir üründür ve kazanç kapısı yaratmaktadır. Doğanın korunmasını ve kaynakların daha verimli kullanılmasını mümkün kılmaktadır.
Herhangi bir zararı uzmanlarca tespit edilememiştir. Tek eleştiri klasik yöntemler yerine ısı ve içeriğindeki faydalı bakteriler nedeniyle işlemin hızlı gerçekleştirilmesine yöneliktir. Bu sayede organik olması şüpheli olarak görülmekle beraber kullanım açısından doğal yöntemle üretilenden hiçbir farkı yoktur.