Geri Dönüşümde Shredder Makinaları
Geri Dönüşümde Shredder Makinaları;İnsanlık geliştikçe dertleri de kendisiyle birlikte gelişmekte. İnsanlığın ise bugünkü en büyük sorunlardan birisi gezegen üstündeki kaynaklarının tükeniyor olması. Şansımıza insanlığın gelişmesiyle büyüyen dertlerine yine gelişmemizden ortaya çıkan çözümler ile cevap verebiliyoruz. Bu soruna cevabımızın adı ise geri dönüşüm. İnsanoğlu elinde olan kaynakların belirli bir süre sonra kendisine yetmeyeceğini ve elindekilerle yetinmek zorunda olduğunu anlayınca kullanmış olduğu ham maddeleri tekrardan kullanması gerektiğinin tek çözüm yolu olduğunu anladı. Bu sebeple ise kullanıp attığımız ürünleri tekrardan üretim hatlarına sokmanın bir yolunu bulduk. Anlayacağınız üzere insanlık için çok önemli bir süreç olan geri dönüşüm, önemli olduğu kadar da zahmetli bir iş. Ama bu zahmeti azaltmaya da bir çözümümüz var. Çözümümüzün adıysa shredder makinaları.
Shredder Makinaları
Bildiğiniz üzere geri dönüşüme sokulan ürünlerin uygun ham madde hallerine dönüştürülmesi göründüğünden daha meşakkatli bir iştir. Bazı ham maddelerin tekrar kullanıma girebilmesi için çok spesifik özelliklerine geri dönmeleri gerekmektedir. Bu özellikler ise kimi zaman hijyen seviyesidir, kimi zaman ham maddenin büyüklüğü. Bu özelliklerden boyut sorununa olan cevabımız ise shredder makinalarıdır. Geri dönüşüme gönderilen ürünlerin bazı makinalarda işlem görebilmeleri için belirli boyutlarda olmaları gerekmektedir. Sektörün ilk yıllarında bu adım manuel olarak insan gücü ile yapılan, büyük emek ve kas gücü isteyen bir adımdı. Bir ihtiyaca cevap olarak doğan shredder iş makinaları ise küçültme işini tamamen otomatikleştirdi.
Shredder makinaları sektör içinde iki ana gruba ayrılmaktadır. Çift shaft shredder ve tek shaft shredder. İki shredder türü de temelde aynı görevi yapsalar da aralarında belirli başlı büyük özellik ayrımları vardır. Öncelik ile isimlerden de anlaşılabileceği üzere makine türlerinden biri tek shaft diğeri çift shaft ile çalışır. Çift shaftlı shredderda geri dönüşüm ürünleri, karşılıklı iki sıra dizili bıçak arasına girerek küçük parçalara ayrılmaktadır. Bu makine genel olarak parçalanması daha az güç isteyen, parçalanmaya daha müsait atıklar için kullanılmaktadır. Tek shaftlı shredder ise tek yönde dönen küçük bıçaklar sistemi ile çalışır. Normal parçalama için uygun olmayan büyük atıkları, küçük bıçakları yardımı ile küçük küçük parçaları kopararak kütleyi azaltır ve azar azar parçalayarak öğütür.