Geri Dönüşümde Aglomer Makinalarının Kullanımı

Geri Dönüşümde Aglomer Makinalarının Kullanımı

Geri Dönüşümde Aglomer Makinalarının Kullanımı

Geri Dönüşümde Aglomer Makinalarının Kullanımı;İnsan nüfusunun artması beraberinde daha çok doğal kaynak kullanımı ihtiyacını da birlikte getirmiştir. Son asır içerisinde insanoğlunun sayısı ivmelenerek kontrol dışına çıkmış ve doğal kaynakların yetersizliği sorununu ortaya çıkarmıştır. Şimdiden Dünya’nın birçok bölgesinde hissedilmeye başlayan doğal kaynak sıkıntılarının ise elimizdeki tek çözümü geri dönüşüm sanayidir. Geri dönüşüm sektöründe ise amaç kullanıp atık hale getirdiğimiz maddeleri işlemlerden geçirerek yeniden kullanılabilir hal getirmektir. Bu işlemler içinse birden çok son teknoloji ürünü olan makine kullanılmakta. Geri dönüşüm sektöründe kullanılan birbirinden önemli makinalar bulunmaktadır. Her geri dönüşüm hattında çalışan makinanın görevi o hat için farklı olup, önemleri de eşsizdir. En eşsiz makinaların başını ise aglomer makinası çekmektedir. 

Aglomer Makinasının Görevleri 

Aglomer makinası geri dönüşüm hattında bulunan en geniş kullanımlı makine olabilir. Makinanın sağladığı yararlara bakıldığında adeta geri dönüşüm hattındaki her makinanın işini biraz yaptığı görülebilir. Plastik maddeler aglomer makinasına genel olarak yıkama ve kuruma aşamasından sonra girerler. Bu makine içerisinde ise hem parçalanırlar hem hacimsel yoğunluk kazanırlar hem de yıkama işleminden kalan nemin giderilmesi sağlanır. Bütün bu işi nasıl yapıyor sorusunun cevabı ise aglomer makinasının dibinde bekleyen bıçaklarda saklıdır.  

Aglomer makinasının alt bölmesinde türlerine göre sabit bıçaklar ve döner bıçaklar bulunmaktadır. Atık plastikler makinanın içine girdiklerine bu bıçaklara takılarak önce parçalanır ve daha düşük boyutlara gelirler. Ama aynı anda döner ve sabit bıçaklarının sürtünmesi ile oluşturduğu ısı sayesinde bir miktar birbirlerine bağlanırlar. Hacimsel yoğunluk kazanmış olurlar. Bıçakların yararları bu kadar ile de kalmaz. Bıçakların oluşturduğu hava akımı ve sıcaklık aynı zamanda nemli kalmış olabilecek plastiğin kurutulmasına da yarar. Sağladığı özellikleri ile birden çok göreve yardımcı olur bu yüzden her geri dönüşüm hattında bulunması gereken makinaların başında gelir. Sektör içinde türlerine ise 2 ile 6 arasında değişen bıçak sayıları, kazanlarının çapı, motor gücü ve bir saatte kaç kilo atığı işlemden geçirebildikleri gibi özellikleri ile ayrılırlar. Buradan çıkan yoğunlaştırılmış plastikler bazı alanlarda direk olarak kullanılabildiği gibi genellikle granül makinalarına girerler.