Geri Dönüşüm Ve Kırma Parçalama Makinaları

Geri Dönüşüm Ve Kırma Parçalama Makinaları

Geri Dönüşüm Ve Kırma Parçalama Makinaları

 Kitap sayfalarının baskı aşamasından sonra ciltlenmeden önce kırılıp katlanması ve kitap haline getirilmesi gerekir. İşte bu katlanma işlemine verilen isim kırım işlemidir. Kırım işlemi elle veya makina ile yapılabilir. Eskiden kitap kırım işlemlerini zanaatkârlar yapardı ve bu bir sanat işlemi olarak görülürdü. Günümüzde kırım makinalarının üretilmesi ile bu işlemi artık makinalar yapmaktadır. Kırım işlemi yalnızca kitaplar için değil; dergi, broşür vb. için de kullanılan bir yöntemdir. Kırım işleminde bir tabaka kâğıdın her bir yüzüne sayfa denilmektedir ve bir tabakada 2 sayfa bulunmaktadır. Bir kırım işlemi yapılırsa tabaka 2’ye ayrılır ve 4 sayfa ortaya çıkar. İkinci kırım işleminde 8, üçüncü kırım yapıldığında ise bu sayı 2’e katlanır. Üç tür kırım makinası vardır:

Baltalı Sistem

  Kırım makinalarında balta olarak isimlendirilen lamalar tarafından tabaka kırma silindirinin üzerine itilir. Silindirde yapılan kırım işlemi birbirine dik olarak gerçekleşir. Baltalı sistemde genellikle 4 ünite kırım işlemi gerçekleşir. Bir ünitede 4 kırım, 2. ünitede 8 kırım gibi katlanarak kırım işlemleri devam eder. Baltalı sistemi sayfanın tam ortasına inen dik bir balta gibi düşünebiliriz. İnen balta sayesinde ünite üst üste katlanıp kitap şeklini almış olur.

Çantalı Sistem

Çantalı sisteme göre kırım makinası, basılı tabakaları merdane ile birlikte çanta adı verilen kutulara iter. Çanta içerisine yerleşen tabakalar pozaya çarpar. Çarpmayla birlikte kâğıt bükülür kırıcı merdanelerin arasına girer. Kırıcı merdanelerin arasına giren kâğıt birbirine paralel şekilde kırım yapılır. Kırımla birlikte kâğıtlar zikzak ve akordeon adı verilen kırım şekilleri ile işlem bitirilir. Eğer dik kırım yapılmak isteniyor ise çanta adı verilen üniteler birbirine dik olmalıdır.

Çantalı-Baltalı Sistem Koordinasyonu

Koordinasyon sisteminde kırım makinası, ilk üniteyi veya devamını çantalı başlatıp, gerisini baltalı kırım olarak gerçekleştirir. Bu sistemde çantalı başlanan kırım işlemi baltalı olarak devam eder ve çantalı kırım işlemine dik olarak baltalı işlemle kırım katlama bitmiş olur. Bunun yanında çanta sistemine düzeltici bıçaklar ilave edilerek daha düzenli kırım işlemi yapılmış olur.