Geri Dönüşüm Sektöründe Granül Makinaları
Geri Dönüşüm Sektöründe Granül Makinaları;İnsanlığın hayatta kalışı gibi önemli bir görevi üstlenmiş geri dönüşüm sektöründen beklenen görevler büyüktür. Her gün sınırlı sayıda kaynaklarımızın korunması ve gezegenin büyük bir çöplüğe dönüşmesini engellemek için çalışan bu sektöre herkesin saygısı çok fazla. Dünya çapında milyonlara iş imkânı sağlayıp geleceğimizi koruyan bu sektörde tam olarak ne yapıldığı ise pek çokları tarafından tam anlamıyla kavranmış değil. Bu soruna bir geri dönüşüm hattının en önemli makinası olan granül makinasını tanıtarak bir nebze olsun çözüm getirmeye çalışacağız. Sektörün en gelişmiş, en önemli makinaları olan granül makinaları nasıl çalışmakta, bir geri dönüşüm hattında ne gibi bir görevi yerine getirmekte?
Granül Makinaları Nasıl Çalışır?
Bir geri dönüşüm fabrikasının ana amacını yerine getiren makinaları hangi makinalardır derseniz her fabrika sahibi veya çalışanı tarafından alacağınız cevap granül makinaları olacaktır. Fabrikalarda her zaman teknolojinin en son ürünü olan bu makinalar atık plastiğin geri kazanılmasını sağlar. Plastik mikronize makinalarını ile ham maddelerin toz haline getirilmeleri gerekmiyor ise granül makinaları bir ham madde hattının son makinası olarak görev yapar. Granül makinasına atık olarak giren plastikler yeniden kullanıma hazır ham madde olarak granül şeklinde çıkar. Bazen granül makinası yerine plastik granül ekstruderi dendiği de olur.
Granül makinalarının nasıl çalıştığı ise basit ama etkileyici bir cevaba sahiptir. Yıkanmış, kurulanmış ve boyutu uygun haline gelmiş plastik atıkları gerek ısı gerek yüksek basınç kullanarak erime ısısına getirir. Atıklar bu ısıya gelince erimeye başlayıp orijinal formlarını kaybederler. Eritilen plastikler ise sonra yeniden kullanılmak için en uygun formlardan biri olan granül şekline getirilirler. Bu makinalar önemleri sayesinde teknolojinin sağlayabildiği en son yenilikler ile donatılmışlardır ve dolayısıyla bilgisayarlar ile senkronize edilebilirler. Anlamı ise granül makinalarının isteğe bağlı olarak bilgisayar veya manuel şekilde kontrol edilebileceğidir. Polietilen, polistiren, poliamid, polipropilen gibi çeşitli plastiğin işlenmesi için uygundurlar. Granül makinası ve konik granül makinası olarak ikiye ayrılırlar. Boyutları ve modelleri ise saatte kaç kilo atık plastiği işleyip granül haline getirebildiklerine göre değişir.