Geri Dönüşüm Makinaları ve işlevleri
Geri Dönüşüm Makinaları ve işlevleri;Geri dönüşüm sektörü hem ticari anlamda hem de insanlığa büyük yararlarıyla son dönemin en dikkat çeken sektörleri arasına. girmekte. İnsanoğlunun geleceği için çalışması ve Dünya’nın yakın zamanda atık üretmeye durmayacağı bilgisinin ışığında geri dönüşüm sektörünün geleceğin en büyük iş kollarından biri olacağını söylemek fazla uçuk bir iddia olmaz.
Bu gelişen sektörde her geçen gün iş yükünün büyümesi, atık miktarının artması ile sektörün bütün ileri gelen makine şirketleri daha efektif, daha güçlü makinalar üretmek .için birbirleriyle yarışıyor. Bir çeşit silahlanma yarışı olan bu rekabetin sonucunda ise bugün geri dönüşüm fabrikalarında kullanılan en son moda geri dönüşüm makinaları ortaya çıkmış bulunmakta. Peki bu geri dönüşüm makinaları nedir ve ne iş yaparlar?
Geri Dönüşüm Makinaları nedir ve ne iş yaparlar?
Geri dönüşüm hatlarında birbirinden farklı görevlerde çalışan farklı makinalar bulunmakta. Hepsinin ayrı kullanım alanı olan bu makinaların ise genel olarak kullanım alanlarının .şunlar olduğunu söyleyebiliriz. Atıkları kir ve pislikten ayırmak için yıkamak, gelen atıkları kum, çamur gibi etkenlerden ayrıştırmak, yıkanan atıkların kurutulmaları, bu atıkların .boyutlarına göre yıkamadan önce veya sonra kırılmaları, parçalanmaları, son aşamada ise temizlenmiş ve ayrıştırılmış atıkların çeşitli yöntemler ile yeniden işlenmeye hazır ham madde hallerine döndürülmeleri. Genel olarak bir plastik geri dönüşüm hattı bu görevleri yerine getiren makinalardan oluşur. Peki hangi makinalar hangi görevde kullanılır?
Genel anlamda yıkama ayrıştırma sistemleri dediğimiz makinalar .atığın hem yıkama hem de ayrıştırılma bölümünde kullanılır. Santrifüj separatör, separatör gibi makinalar da hattın yıkama ve ayrıştırma bölümünde kullanılır. Konik pres ve benzeri makinalar ise işlenmeden önce kurulanması gereken plastiklerin kurutulmasında kullanılır. Eğer atık hattınızdaki ürünleriniz diğer makinalarınızın boyutları için uygun değilse bu sefer işin içine plastik kırma makinası, tek shaftlı shredder, çift shaftlı shredder gibi öğütücü ve küçültücü makinalar girer. Bütün bu işlemlerden sonra ise elinizde kalan yıkanmış, kurutulmuş ve küçültülmüş malzemeleriniz konik veya düz granül makinaları, aglomer makinaları gibi atıkları ham madde hallerine döndüren makinalarda işlem görmeyi bekler.