Sıfır Atıktan Kazanca Giden Yol
Dünya genelinde her gün oluşan yemek artıkları kompost makineler sayesinde hızlıca zengin içerikli gübrelere dönüşerek yeni bir kazanç kapısı oluşturmaktadır. Farklı boyutlarıyla her alanda kullanım olanağı sunarak atıkları sterilize etmekte, kompost yapmakta ve gübre haline getirmektedir. İşletmeler açısından Sıfır Atık Projesi kapsamında kullanımı zorunlu tutulmakla birlikte düşük kapasiteli, küçük boyutlarıyla evlerimizde de yerini almayı başarmaktadır. Bahçemizde, saksılarımızda kullanılmak üzere atıklarla meydana getirilebilecek gübreler kullanmak hepimizin hayalidir. Kompost makineler bu hayalleri gerçekleştirme yolunda büyük adımlar atmış durumdalar.
Nasıl Kullanılır?
Kompost makineler tamamen otomatik bir şekilde çalışırlar. 1 gün gibi kısa bir zaman içerisinde yemek öncesi ve sonrası oluşan atıklarınızı içerik açısından zengin gübreye dönüştürürler. Kullanımı kolay ve pratiktir. İşgücü ve zamandan tasarruf sağlarlar, üretilen gübrenin satış kabiliyeti olmasından ötürü aynı zamanda kazanç kapısıdırlar.
Kompost makineler temel olarak yeşil ve kahverengi diye adlandırılan iki tür malzeme ile çalışırlar. Yeşil malzemeler sebze-meyve kabukları ve artıkları, taze otlar, çay atıkları, yeşil yapraklar ve yumurta kabuklarından oluşurlar. Yeşil malzemeler azot bakımından zengindirler. Kahverengi malzemeler ise dallar, ağaç kabukları, fındık ve ceviz kabukları, talaş, kuru yapraklar ve sap, saman gibi malzemelerden oluşurlar. Kahverengi malzemeler karbon bakımından zengindirler. Bu iki malzemenin belli oranlarda karıştırılması gübre kalitesini arttırmaktadır.
Makineye kesin olarak konulmaması gereken malzemelerde bulunmaktadır. Et, balık, süt ve benzer hayvansal ürünler, kedi-köpek dışkısı, yağlı yiyecek artıkları, işlenmiş kağıtlar, çocuk bezi, hijyenik tampon, tohumları olan otlar, kahve ve çay poşetleri, limon, portakal, greyfurt gibi asitli sayılan meyveler ve plastikler bu gruba girmektedirler. Bu malzemelerin atılması gübre oluşumunu önleyeceği gibi oluşsa dahi beklenen ürün kalitesini vermeyecektir.
Klasik yöntemlerin yerini alan makineler sayesinde işletmelerin atıkları kısa süre içerisinde kazanca dönüşmeyi başarmaktadır. Doğal yöntemlerle 30 gün süren ve sürekli ilgi isteyen kompost işlemi, otomatik çalışan makine sayesinde 1 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Doğal yöntemlere göre uzmanlar tarafından organik yapısı şüphe götürmekle beraber aynı kalitede ürün elde etmek mümkündür. İşletmelerin her gün oluşturdukları atıklar dikkate alınırsa zamandan tasarruf ve işlemlerin otomatikliği sayesinde dev çöp yığınlarının oluşumu engellenmekte, sıfır atık hedefi için kompost makineler önemli bir yardımcı görevi üstlenmektedirler.