Sıfır Atık Projesi Türkiye

Sifir-Atik-Projesi-Türkiye

Sıfır Atık Projesi Türkiye

Sıfır Atık Projesi Türkiye; Sıfır atık projesi, sıfır atık felsefesinin oluşturulması, benimsenmesi, yaygınlaştırılması, uygulanması ve de amacına ulaşması süreçlerini kapsayan bir projedir. Sıfır atık projesi bağlamında öncelikle sıfır atık kavramının yaygınlaşması ve benimsenmesi üzerinde çalışılmaktadır.

Sıfır atık projesi israfı önlemek, kaynakların doğru ve dengeli kullanımına teşvik ederek doğayı ve insan geleceğini güvence altına almak için başlatılmış bir seferberliktir. Yanlış kaynak kullanımı ve israfın yol açtığı küresel sorunlarla baş edebilmek için başlatılmıştır.

Türkiye’de Sıfır Atık Seferberliği

Sıfır atık projesi ile Türkiye genelinde geri dönüşüm ile doğal enerji kaynaklarının korunması ve dengeli kullanılması hedeflenmektedir. Bu hedefe ulaşmak için sıfır atık yönetim sistemi özel ve kamu kuruluşlarında uygulanmaya özen gösterilmektedir. 1 Haziran 2020 tarihi itibari ile tüm büyükşehir belediyelerinin Sıfır Atık Yönetim Sistemine geçilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Bu yönetim sistemine göre geri dönüşüme uygun olan ürünlerin kullanımına öncelik verilmektedir. Ayrıca geri dönüşüm atıklarının türlerine göre ayrılması ile sürecin hızlı bir şekilde işlemesi hedeflenmektedir. Geri dönüşüm ile atıkları tekrar kullanıma kazandırmak hedeflenmektedir. Bu sayede doğaya bırakılan çöp oranı azaltılırken, ürünlerin üretiminde kullanılan ham madde ve enerji kaynaklarının da dengeli bir biçimde kullanılması sağlanmaktadır.

Sıfır Atık Projesi Uygulama Alanları

Sıfır atık projesi ülke genelinde hem bireysel hem de kurumsal olarak yürütülmekte olan bir projedir. Proje kapsamında bireysel ve toplumsal farkındalık oluşturulması için çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Projenin uygulanması için hem bireysel hem de kurumsal açıdan teşvik, bilgilendirme ve uygulama çalışmaları yürütülmektedir.

Bireysel anlamda kişinin bilinçlenmesi ile projenin uygulanabilmesi mümkün hale gelmektedir. Ayrıca otel, restoran, hastane, belediye, kamusal alanlar, fabrika ve üretim merkezleri gibi çeşitli kalabalık alanlarda sıfır atık projesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Kullanım yoğunluğu olan bu alanlarda sıfır atık projelerinin uygulanması son derece önemlidir. Kullanımın fazla olduğu alanlarda doğru ürünün doğru şekilde kullanılması ve atıkların geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi projenin etkisini göstermektedir. Aynı zamanda evlerde de sıfır atık projesi kapsamında bireysel tedbirler alınmakta ve geri dönüşümü ve de projeyi destekleyen çalışmalar yürütülmektedir.