Kompost Makinesi Hangi Amaçla Kullanılır

Kompost Makinesi Hangi Amaçla Kullanılır

Kompost Makinesi Hangi Amaçla Kullanılır

Kompost Makinesi Hangi Amaçla Kullanılır; Kompost makinesi mutfakta kullanılan malzemelerin artıklarını doğal gübreye dönüştürmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu işlemde kullanılabilecek malzemeler yeşil bitkiler, soğan kabuğu, limon kabuğu, karpuz kabuğu veya çekirdeği, yumurta kabukları gibi yemek yapmak için kullanılan çok çeşitli ürünleri kapsamaktadır. Bu ürünler bazı özel olarak üretilmiş bakteriler tarafından biyokimyasal olarak ayrışabilecek özellikte olmalıdır. Ayrışarak parçalara ayrılan bu malzemelere kompost denir. Onları organik gübreye dönüştürme işlemine ise kompostlaştırma denmektedir. Kompost makineleri de bu amaç için üretilmiş ve bu sayede çöp dediğimiz kullanmayacağımız malzemelerin çevreye atılmasının önüne geçilmesinin yanı sıra, bu malzemeler tekrar tekrar kullanılarak doğal kaynakların kullanım süresi uzatılmaktadır.

Kompost makinesinde kullanılacak malzemeler restoranlarda, evlerde, hastane mutfaklarında kullanılan bitkilerin kullanmadan önce atılan yaprak, kabuk, çekirdek, sap gibi kısımları olabilmektedir. Kompostlaştırma kontrollü bir şekilde bitkisel atıkları ayrıştırdığından atık maddeler içindeki besleyici maddeleri korurken zararlı maddeleri de atıkların bünyesinden uzaklaştırır.

Kompost Makinesinin Bileşenleri

Bir kompost makinesinde genel olarak bulunan bölümler parçalayıcı kısım, kompostlaştırma işleminin gerçekleştiği kısım, olgunlaşma evresinin gerçekleştiği kısım ve oluşan organik maddenin boşaltıldığı kısımdır.

Kompost makinesi ile organik ürün eldesi ise üç evreden oluşur. Bu evrelerin ilki kullanılan atıkların içinde istenmeyen bileşenlerin temizlenmesidir. Sonraki evre ise mayalanma ve kompost oluşum evresidir. En son evre ise oluşan ürünün kurutulması evresidir. Kompost makinesiyle organik gübre yapımı böylece çok kısa sürede ve çok verimli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Sıfır atık projesinde de kompost makinelerinin önemi bu şekilde açıklanabilmektedir. Kompostlaştırma yöntemi ile elde edilen ürünün azot, potasyum ve fosfor bakımından zenginleştirilmesi bu gübrenin kaynağının doğal malzemeler olması sebebiyle yapay gübrelere kıyasla toprak için daha faydalı olmasını sağlamaktadır.

Kompost Makinelerinin Dezavantajları

Kompost makinelerinde organik ürüne çevrilmek istenen atıkların türüne göre depolanmış olması gerekmektedir. Bu durum doğru atık depolaması yapılmadığı takdirde gübrenin kalitesinde düşüşe sebep olabilir. Kompost makinesi kapasiteleri modellere göre değişim gösterdiği için günlük atık miktarına uygun kapasiteye sahip makine kullanılmaması atık depolama sorununa yol açabilir.Bu sebeple doğru ve amaca uygun makine seçimi yapılmalıdır. Uzun süre beklemek zorunda kalan atıklar kötü kokuya sebebiyet verebilir.