Organik Atıktan Kompost İle Gübreye Dönüş
Her yeni gün evlerde ve restoranlarda tonlarca yiyecek artığı çöpe gitmekte ekonomik zararlara yol açmaktadır. Kompost makineler sayesinde çöpe giden atıklar içerik açısından zengin gübrelere dönüştürülerek yeniden ekonomiye kazandırılmakta ve çevrenin kirlenmesine engel olunmaktadır. Uzun süreler alabilen kompostlaştırma işlemi 24 saat gibi kısa bir sürede tamamlanarak zamandan tasarruf sağlanmakta, yeni kazanç kapılarının doğması sağlanmaktadır. doğa dostu özelliği sayesinde yiyecek atıklarının çevreyi kirletmesi önlenmekte, aksine gübre haline dönüştürülerek tarım faaliyetlerinde verimliliğin arttırılmasına yardımcı olmaktadır.
Kullanım Şekli ve Çeşitleri Nelerdir?
Kompost makineler içerisine atılan yiyecek artıklarını ısı ve gözle görülemeyen mikroorganizmalar sayesinde hızlı bir şekilde azot ve karbon açısından zengin gübreye dönüştürmektedir. Bunun için iki tür malzemeden faydalanmaktadır. Yeşil ve kahverengi olarak nitelendirilen malzemeler makineye belli oranlarda konularak gübre haline getirilmesi sağlanmaktadır. Bu malzemeleri şöyle sıralayabiliriz:
Yeşil malzemeler;
- Sebze-meyve kabukları ve artıkları
- Taze otlar
- Çay atığı
- Yeşil yapraklar
- Yumurta kabukları
Kahverengi malzemeler ise şunlardır:
- Dallar
- Ağaç kabukları
- Fındık-ceviz kabuğu
- Talaş
- Kuru yapraklar
- Sap, saman
Kompost makinesine kesinlikle konulmayacak malzemelerde bulunmaktadır. Bu malzemeler;
- Et
- Balık
- Süt ve benzer hayvansal ürünler
- Kedi köpek dışkısı
- Yağlı yiyecek artıkları
- İşlenmiş kâğıtlar
- Çocuk bezi
- Hijyenik tampon
- Tohumları olan otlar
- Kahve ve çay poşetleri
- Limon, portakal, greyfurt ve benzer asitli meyveler
- Plastikler
Kompost makineler içine konulan atık malzemeleri sterilize eder, kompost yapar ve kurutarak gübre haline getirirler. Bu işlem için ısı ve içeriğinde bulunan mikroorganizmalardan faydalanır. Kısa sürede işlemleri gerçekleştirerek atık denecek ve doğayı kirletecek malzemeleri içeriği zengin gübreler haline dönüştürürler.
Kompost makineler boyut ve kapasitelerine göre farklı yerlerde kullanılmak üzere üretilmişlerdir. Evlerde kullanılabilen düşük kapasiteli küçük boyutlu makinelerin yanı sıra, küçük, orta ve büyük işletmelerde ihtiyaca göre kullanılabilecek boy ve kapasiteleri mevcuttur.
Komposit Makinelerin Faydaları
Komposit makineler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen sıfır atık projesi kapsamında bazı işletmeler tarafından kullanılması zorunlu makinelerdir. Zorunlu olmasının ötesinde doğa dostu özellikleriyle ön plana çıkmaktadırlar. İşletmelerin günlük olarak oluşturdukları israfın önüne geçmekte ve maliyetleri azaltmaktadır. İsraf olarak nitelendirilebilecek atıklar kısa sürelerde gübre haline gelerek yeniden kazanılmakta ve satışı mümkün kılmaktadır. Kullanım kolaylıkları sayesinde işgücü ve zamandan tasarruf sağlamaktadırlar. Komposit makineler sayesinde doğa temiz ve bereketli kalmaktadır.