Kompost Makinesi Prensipleri
Kompost Makinesi Prensipleri; Kompost makinesi bir takım katı atıkların doğal gübreye dönüştürülmesi amacıyla kullanılan cihazlardır. Bu cihazlar ile elde edilen gübrenin değerleri doğal yollarla elde edilen gübrelere yakın veya onların üzerinde değerlere sahip olabilmektedir. Bu nedenledir ki katı atık yönetimi, çevre kirliliğinin azaltılması, kullanılmayan atıkların geri dönüşüm yöntemiyle üretim sistemine tekrar kazandırılması kavramları için kompost cihazlarının işlevi hayati öneme sahiptir. Tüm dünyada yaygın bir şekilde gerçekleştirilen ülkemizde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde doğal kaynakların kullanım ömrünü uzatmak, atıkların geri dönüşümünü sağlayarak hem üretimi arttırmak hem de çevre kirliliğini azaltmak vb. amaçlar için gerçekleştirilmekte olan sıfır atık projesi kapsamında kompost makinesi kullanımı etkin bir rol oynamaktadır.
Kompost ve Kompostlaştırma Nedir?
Kompost, mikroorganizmalar tarafından biyokimyasal olarak ayrıştırılabilen katı atıkların(yemek artıkları, pişirme öncesinde oluşan sebze ve meyve kabukları gibi bitkisel atıklar vb.) çürütülmesi yöntemiyle oluşan ve çeşitli mineraller bakımından zengin bir maddedir. Bu maddenin meydana getirilmesi olayı ise kompostlaştırmadır. Kompostlaştırma işlemi ile yapılmak istenen katı atıklar içinde bulunan zararlı maddeleri yok ederek bu atıkları N, F, K mineralleri bakımından zenginleştirmektir. Kompost makineleri de burada devreye girmekte ve bu amaçlara ulaşılmasını sağlamaktadır.
Kompost Makinesinin Çalışma Prensibi
Kompost makineleri temelde bu makineler için üretilmiş özel bakteriler kullanılarak makineye eklenen bitkisel mutfak atıkları ile çim gibi yeşil bitkilerin yanı sıra talaş, saman, solmuş çiçekler, sönmüş kül gibi karbon zengini malzemelerin yüksek sıcaklıklar altında kompost malzemelere dönüştürülmesi esasına dayanır.
Kompost Makinesinin Avantajları
- Bakteriler sayesinde atıklar içinde bulunan zararlı mikroorganizmaların ve böcek larvalarının yok edilmesi
- Makine kullanımı esnasında kullanılan malzemelerin yalıtkan özellikleri sayesinde kompost oluşumunda iklim şartlarından etkilenmenin giderilmiş olması
- Doğal gübre yapımında meydana gelen kötü koku, çeşitli böceklerin ve sineklerin varlığının bu gübre yapımında görülmemesi
- Gübrenin minerallerce daha zengin bir yapıya sahip olabilmesi için bazı katkı malzemelerinin ilave edilebilmesi
Kompost Makinesinin Dezavantajları
Kompost makinesi kullanımında dikkat edilecek hususlara uymadan kullanılmaması gereken malzemeler kullanılarak gübre yapılması gübrenin kalitesini düşüreceğinden beklenen verimin alınmamasına sebep olur. Bu durum da kompost makinesi için bir dezavantaj olarak sayılabilmektedir.