Kompost Makinesi Çalışma Prensipleri
Her gün evlerimizden ne kadar çöp attığımızı hiç düşündünüz mü? Peki hiç düşünmeden çöp kovalarına koyduğumuz bütün bu artıklar gerçekten çöp mü yoksa atık mı? Bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle çöp ile atık arasındaki farklılıklara bir göz atmak gerekmektedir. Çöp; yeniden kullanılması veya geri dönüştürülmesi mümkün olmayan atıklardır. Atıklar ise yeniden kullanılabilen veya geri dönüşüm sayesinde yeniden kaynak olan atıklardır. Bu iki tanımdan da anlaşılacağı gibi çöp diye attığımız her atık aslında hem ev ekonomisine hem de ülke ekonomisine büyük zarara uğratmaktadır. Atık başlığının altında ise metaller, cam, kağıt, gıda, plastik ve bitki atıkları bulunmaktadır. Yani soyduğunuz patatesin kabuğu sizin için değersiz olsa da doğa için mükemmel bir kaynak olabilir. Bunu sağlayan ise kompost işlemi olmaktadır. Organik atıklar kompost işleminden sonra bitkilerin ve toprağın tam olarak ihtiyaç duyduğu gübreler haline gelmektedir. Bu gübreler ki hem toprağı zenginleştiren hem de verimi arttıran gübrelerdir. Ayrıca ne insan sağlığına ne de doğaya her hangi bir zararı yoktur. Peki kompost işlemi nasıl gerçekleştirilir. Bu işlemi gerçekleştirmek için doğal yöntemler bulunsa da herkes için uygun yöntemler olmamaktadır. Bu sebeple teknolojinin de yardımı ile herkesin kullanabileceği Kompost Makineleri üretilmiştir.
Kompost Makinelerinin Kullanım Prensipleri
Kompost Makineleri modellerine ve markalarına göre farklı çalışma prensiplerine sahiptirler. Ancak genel olarak bahsetmek gerekirse organik atıkların belirli bir sıcaklıkta tutularak ve düzenli aralıklar ile karıştırılarak kompost elde ederler. Bu makinelerden kompost elde etme süreleri ise genellikle 2 hafta civarında olmaktadır.
Ancak sizlere şimdi anlatacağımız Kompost Makineleri sıradan makinelerden çok daha üstün özelliklere sahip olmaktadır. Bu üstün özelliklerinden ilki ise kompost elde etmek için günlerce beklemenize gerek olmamasıdır. Bu makineler sayesinde kullanıcılar 24 saat içerisinde kompostlarını elde edebilmektedir. Bu başarısının arkasında ise özel olarak formüle edilmiş olan bakteriler yer almaktadır. Hayatımızın her alanında bulunan bakteriler bu işte de insanlara yardım etmektedir.
Bu makineleri ilk 2 saat 90 derece sıcaklıkta çalıştırmak gerekmektedir. Bunun sebebi ise atıklarda bulunan zararlı bakterilerin yok edilmesidir. 2 saat ile 16 saat arasında ise 60-70 derecede çalıştırılan makine özel bakterilerini bu aşamada devreye sokmaktadır. Bu aşamada kompost işlemi başlamış olur.16-24 saat arsında ise makine 100 derecede çalıştırılır. Böylelikle kuru gübre elde edilmiş olur.