Kompost Makine Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?
Hemen hemen hepimiz kompostoyu severek içmişizdir. Komposto yaş meyvelerin şeker ve baharatlar yardımıyla suda pişirilmesi ile elde edilmektedir. İçine katılan meyvelerin ısı yardımıyla yumuşatılması ve kısmen şeker ile baharatların tadına varmasıyla elde edilir. Kompost makineler işte tıpkı komposto yapım aşamaları gibi çalışarak yaş yemek artıkları, sebze-meyve kabukları gibi tüketimi mümkün olmayan atıkları ısı ve mikroorganizmalar yardımıyla çürüterek içerik açısından zengin organik gübreler haline dönüştürürler. Bu işlem doğal olarak yapılabilir ancak uzun ve zahmetli bir süreci içinde barındırır. Oysaki kompost makineler 24 saat gibi bir sürede otomatik olarak işlemleri gerçekleştirerek sizlerin rahat etmenizi sağlarlar. Atıkların geri dönüşümüne katkı sağlarlar, kaynakların verimli kullanılmasına ve ekonominin güçlendirilmesine yardımcı olurlar, doğa dostudurlar.
Nasıl Çalışır?
Kompost makineler temel olarak yeşil ve kahverengi diye adlandırılan iki tür malzeme ile çalışırlar. Yeşil malzemeler sebze-meyve kabukları ve artıkları, taze otlar, çay atıkları, yeşil yapraklar ve yumurta kabuklarından oluşurlar. Yeşil malzemeler azot bakımından zengindirler. Kahverengi malzemeler ise dallar, ağaç kabukları, fındık ve ceviz kabukları, talaş, kuru yapraklar ve sap, saman gibi malzemelerden oluşurlar. Kahverengi malzemeler karbon bakımından zengindirler. Bu iki malzemenin belli oranlarda karıştırılması gübre kalitesini arttırmaktadır. Et, balık, süt ve benzer hayvansal ürünler, kedi-köpek dışkısı, yağlı yiyecek artıkları, işlenmiş kağıtlar, çocuk bezi, hijyenik tampon, tohumları olan otlar, kahve ve çay poşetleri, limon, portakal, greyfurt gibi asitli sayılan meyveler ve plastikler ise kesinlikle konulmaması gereken ürünleri oluşturmaktadırlar.
Kompost Makineler ilk iki saat 90 derecede çalışarak zararlı bakterilerin yok edilmesini sağlarlar. Daha sonraki 14 saat içerisinde 60-70 derecede mikroorganizmalar sayesinde mayalanma işlemi başlar ve kompost oluşumu meydana gelir. En son işlem ise meydana gelen oluşumun 100 derecede ısıtılarak kuru doğal gübre haline getirilmesidir. Böylece 24 saat içinde ürün hazırlanmış olmaktadır.
Farklı boyut ve kapasiteleri sayesinde sadece büyük işletmelerde değil küçük ve orta boylu işletmeler ile evlerde de kullanım olanağı yaratmışlardır. İşlemin kısa sürelerde yapılabilmesini sağlayan ısı ve içeriğindeki faydalı bakterilerdir. Uzmanlar tarafından doğala müdahale gibi görülen bu durum oluşan malzemenin organik olması konusunda şüphelere yol açmakla birlikte genel kullanım olanağı bulmuşlardır.