Geri Dönüşümde Kırım Makinaları Dezavantajları

Geri Dönüşümde Kırım Makinaları Dezavantajları

Kırım Makinaları Avantajları

Geri Dönüşümde Kırım Makinaları Dezavantajları ;Kırım makinaları ile yapılan kırım işlemi elle yapılan kırıma göre daha hızlı ve daha az maliyetli olmaktadır. Sistematik bir şekilde kırım işlemi yapıldığı için hata oranı en aza indirgenmiş olur. Tabakalar arası fark yok denecek kadar azdır. El ile veya ıstaka ile yapılan kırım işleminde tabakada dalgalanmalar olabilirken kırım makinaları tarafından yapılan işlemde dalgalanma olma ihtimali yoktur. El ile yapılan kırım işleminde pilyaj yapılması gerekirken kırım makinaları ila yapılan kırım işleminde pilyaj yapılmasına gerek yoktur. Pilyaj işlemi ise hata oranını azaltmak için yapılan bir işaretleme, kalın ezme işlemidir. Makinada hata oranı olmadığı için gerek yoktur. Hata oranının olmaması sayesinde iş kaybı da yaşanmamış olur.

Kırım Makinaları Dezavantajları

Kırım makinaları büyük bütçe gerektiren makinalardır. Bu nedenle küçük işletmeler bu makinaları edinemez. Bunun yanında işletmenin makinayı çalıştıracak kadar çok iş yapması gerekir ki makina giderlerini karşılayabilsin. Kırım makinalarında, 170 g/m2’den ağır kâğıtlar katlanamaz ancak elle yapılan kırım işleminde bir sınır yoktur. Makinanın sistematik olmasından kaynaklı olarak belirli katlama şekilleri harici kırım işlemi yapılamaz. Elle yapılan kırım işleminde istediğiniz şekillerde kırım yapılabilir.

Kırım Makinaları Kontrolü Nasıl Yapılmalıdır?

Kırım makinaları işlemleri yaparken veya yaptıktan sonra birtakım kontroller yapılmalıdır. İlk olarak her kırım işlemindeki tabakaların keskin olması gerekmektedir. Keskin olmayan tabakalar merdanelerin sıkı olmadığı anlamına gelmektedir. Yine sayfaların kırışık olmaması gerekiyor eğer sayfalar kırışık ise bu merdanelerden kaynaklanıyor demektir. Buradaki en önemli nokta ise sayfa numaralarının doğru sıralanmasıdır. Sayfa sıraları kontrol edilmelidir. Kırım işlemi yapılırken tabakalar kirlenmemelidir. Bunun için de makina bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekiyor. Kırım üniteleri üst üste kusursuz şekilde gelmelidir. Dalgalı kırım oluşmamalıdır. Bunun için de merdane aralıklarına dikkat edilmesi gerekiyor. Merdane aralıkları doğru ayarlanmazsa balta tabakaya düzgün vuruşlar yapamaz. Çok katlı kırım yapılıyorsa en alttaki tabakanın yırtılmaması için dikkat edilmelidir. Perforaj işlemi uygulanan tabakalar varsa vuruş kuvvetine dikkat edilmesi gerekir. Vuruş kuvveti fazla olan tabakalarda kopma ve yırtılma ihtimali artar.