Geri Dönüşümde Kırım Makinaları Ayarları

Geri Dönüşümde Kırım Makinaları Ayarları

Kırım Makinaları Ayarları

Geri Dönüşümde Kırım Makinaları Ayarları;Kırım makinaları işlemlerine başlamadan önce ve başladıktan sonra yapılması gereken bir takım kurallar vardır. Öncelikle makinayı çalıştırmadan önce bir zil, bir siren veya uyarı anlamında bir çağrı yapılmalıdır. Bu sayede iş kazalarına engel olunmaktadır. Başlangıç olarak asansöre koyulan kâğıtlar makinanın üzerine koyulur ve makinanın ilk kâğıdı kapması sağlanır. Makina işleme başladığında kâğıt alımı durdurulur ve ilk kâğıdın hangi aşamalardan geçtiği gözlenir. Makinada bir aksilik varsa durdurulup çözümü aranır.

Kırım makinası işlemi bitirdiğinde kırım işlemi yapılmış olan kâğıt kontrol edilir. İlk kırım her zaman çanta bölümünde yapılmaktadır. Bu nedenle ilk olarak çanta bölümünün ayarları kontrol edilmelidir. Daha sonra merdaneler kontrol edilmelidir. Kırım yapılan ilk kâğıda bakılarak keskin kırım yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. Keskin kırım yapılmadıysa merdanelerin sıklık ayarları kontrol edilir. Çok sıkı olan merdaneler titreşim ve ses kirliliği yaratır. Bu şekilde bir sorun varsa merdane sıklık ayarları yeniden yapılır. Yine kâğıt miktarının ve cinsinin farklı olması merdane ayarının yeniden yapılmasını gerektirir. Çanta bölümü ayarı yapıldıktan sonra sıra balta ayarının yapılmasına gelmektedir.

Balta bölümünde kırım yapılan kâğıdın da kontrolü yapılır. Balta kırımını da çanta kırımının dikine olacak şekilde ve tam ortadan olmalıdır. Bunun için ise balta siper ayarının çarpıklık oranının ayarlanması gerekir. Kâğıdın bu aşamaya taşınmasını sağlayan düzenek ise altında bulunan ve kâğıdı hareket ettiren bantlarla sağlanır. Taşıma işleminin doğru olması için uygun sayıda bant olmalıdır.

Eğer uygun sayıda bant olmazsa kırım yamuk yapılabilir. Yamuk yapılmasının yanı sıra bantlara tam yerleşemeyen kâğıt makinanın farklı kısımlarında sıkışıp kalabilir. Bunlara dikkat edilerek yapılan bir kırım işleminden sonra sürekli kırım işlemi yapmaya başlanabilir. Sürekli kırıma geçildiğinde belirli aralıklarla kırım makinaları kontrol edilmelidir. Yığılan kâğıtlar belirli aralıklarla makinadan alınarak palet üzerinde toplanmalıdır. Bütün bu işlemler tekrar tekrar yapıldığında kırım işlemleri tamamlanmış olur. Bu aşamadan sonra istenirse perforaj, ciltleme, kapak vb. işlemler yapılarak kırım işlemi tamamlanmış ve kâğıtlar kitap halini almış olur.