Geri Dönüşüm Ve Kırım Makinesi Tipleri

Geri Dönüşüm Ve Kırım Makinesi Tipleri

Kırım makineleri

Geri Dönüşüm Ve Kırım Makinesi Tipleri ;Matbaacılıktaki en önemli aşamalardan biri kağıt kırma aşamasıdır. Baskının tamamlanmasının ardından, kağıt tabakalarının kırılması ve kitap, dergi vs. haline getirilmesine kağıt kırma işlemi denir. Önceleri zanaatkarlar tarafından elle yapılan bu işlemler, hala kimi özel işlerde elle yapılmaya devam edilse de, yerini büyük oranda makinelere bırakmıştır. Kağıt kırım makineleri matbaacılık sektörünün vazgeçilmez unsurlarındandır.

Kırım makinesi tipleri

Piyasada iki farklı kırım makinesi tipine rastlarız: Büyük boyutlu sanayi tipi makineler (endüstri tipi de denir), büyük kağıt tabakalarının kırılması için kullanılır. Maliyetleri yüksek olan bu makineler, kağıt kırım işleminin yanı sıra pilyaj, yapıştırma, perforaj gibi özelliklere de sahiptir. Diğer kağıt kırım makineleri ise cep ya da masaüstü kırım makineleridir. Bürolarda kullanılmaya uygun olan bu tip makineler zarf içine yerleştirilebilecek boyutta olan, küçük kağıtların kırımı için tercih edilirler ve genellikle farklı fonksiyonlara sahip değildirler.

Kırım makinelerinin temel çalışma prensibi

Kağıt kırım makineleri incelendiğinde, dört kısımdan (üniteden) oluştuğu söylenebilir: Bunlar sırasıyla giriş ünitesi, çanta ünitesi, balta ünitesi, çıkış ünitesi olarak adlandırılır. Giriş ünitesi ya da diğer adıyla besleme kısmı, kırılacak kağıt tabakalarının makineye verildiği kısımdır. Çanta ünitesi, temel işlemin yapıldığı yani kağıdın dikine katlandığı kısımdır. Bu işlem çanta ünitesinde bulunan merdaneler yardımıyla yapılır. Bir kağıt kırım makinesinde birden fazla çanta ünitesi bulunabilir. Bazı makineler kırım işlemi için sadece çanta ünitesini kullanırlar ve bu tip makineler çantalı sistem kırım makinesi olarak adlandırılır.

Ancak makinelerde çanta ünitesinin yanı sıra balta ünitesi de bulunuyorsa bunlara kombine kırma makineleri adı verilir. Balta ünitesinin işlevi, çanta ünitesinde katlanan kağıdı dikine katlama işlemi yapmasıdır. Bu ünitenin temel mantığı, kağıt tabakasının altında kalan merdanelerin arasına, balta ya da kırım bıçağı denilen aletin çarpması ve alt merdanelerin kağıdı kapması sonucu kağıdın katlanmasıdır. Tabakaların katlanmış haline forma adı verilir ve son kısım olan çıkış ünitesi formaların çıktığı yerdir. Formaların çıktığı yer makinede farklılık gösterir. Bu farklılık kağıdın kaç çanta ya da balta ile katlandığına bağlıdır.