Atık Cam
Cam, kum, soda, renk verici veya ağartıcı malzemelerin belirli işlemlerden geçmesi sonucunda üretilen malzemedir. Şeffaf olması, kaliteli olması ve sağlıklı bir kullanım imkanı sunması ile yaşamın çeşitli alanlarında cam ve camdan yapılan ürünleri görmek mümkündür. Bu ürünlerin kullanılamaz hale gelmesi durumunda ise cam atıklar oluşmaktadır.
Cam atıklar genellikle kırılmış ve kullanılamaz hale gelmiş cam ürünlerdir. Yeni ürünlerin yapılması ve kullanıma sunulması için ham maddeler kullanılarak önce cam üretilmekte, sonra da cam malzemeler üretilmektedir. Bu sürecin sürekliliği düşünüldüğünde ise ciddi bir ham madde kullanımı ve enerji harcanması söz konusu olmaktadır. Diğer bir durum ise cam atıkların Doğal döngü içerisinde yok olma sürecidir.
Cam Atıkların Doğada Yok Olması
Cam atıkların direkt olarak çöplere atılması ilk olarak çöplerin insan eli ile ayrışması işleminde tehlike arz etmektedir. Ayrıca çöplerde besin arayan kedi ve köpekler içinde sakıncalı olmaktadır. Cam atıkların doğada yok olması ise oldukça uzun yıllar boyunca sürmektedir. Bu nedenle de cam atıkların etkili ve doğru bir şekilde geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi oldukça önemlidir.
Doğanın kendi kendine camları yok etmesi uzun zaman isterken, tüketimin hız kazanması da dengesizliğe ve kaynakların hızla tükenmesine neden olmaktadır. Sıfır atık projesi kapsamında cam atıkların ayrı bir şekilde toplanması ile geri dönüşüm süreci başlatılmaktadır.
Cam Atıkların Geri Dönüşümü
Sıfır atık projesi ile cam atıkların geri dönüşüm süreci doğal kaynakların ve doğanın korunması açısından büyük öneme sahiptir. Cam atıkların geri dönüşüm süreci aşamaları ise şu şekildedir;
İlk olarak atıkların ayrıştırılması ile cam atıklar ayrı bir şekilde toplanmaktadır.
Cam atıkların biriktirme kutuları yeşil renkli olarak belirlenmiştir.
Lisanslı geri dönüşüm merkezleri ve ya işletmelerde toplanarak geri dönüşüm işlemelerine tabi tutulmaktadırlar.
Toplanan camlar renk ayrımı, temizleme ve öğütme sürecinden geçirilerek tekrar ısıtılıp cam ve cam ürünlere dönüştürülmektedir.
Cam geri dönüşüm işlemleri ile kalitesinden hiçbir kayıp yaşamaz. Bu sayede de camların sadece geri dönüşüm işlemi ile tekrar tekrar kullanılabilmektedir.