Ahşap Atıklar

Ahşap, ağaçların kesilerek şekil verilmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi ile farklı alanlarda farklı şekillerde kullanılan bir materyaldir. Ahşap, ev yapımı, taşıma, mobilya yapımı gibi çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Artık kullanılmayacak duruma gelen ahşaplar ise ahşap atıklar olarak değerlendirilmektedir. Ahşap ürünlerin yapılabilmesi için yeni ağaçların kesilmesi gerekmektedir.
Ancak ahşap atıkların geri dönüşüme kazandırılması ile dönüşüm ile ihtiyaçları karşılamak mümkün olmaktadır. Sıfır atık projesine göre işlem gören ahşap atıkların hem doğaya olumsuz etkileri azaltılmakta hem de doğal enerji kaynakları arasında yer alan ağaçların korunmasına destek olmaktadır.

Ahşap Atıkların Doğada Yok Olması

Ahşap yapısı ve ham madde özelliği gereği yapay maddelere oranla doğada daha hızlı yok olmaktadır. Ancak bu süre yine de uzun olmaktadır. Ayrıca ahşap atıkların doğaya kendi haline bırakılması, yeni ihtiyaçların karşılanması için de yeni ağaçların kesilmesi anlamına gelmektedir. Bunun önlenmesi için sıfır atık projesi ile ahşap atıkların doğada yok olması yerine geri dönüşüm ile tekrar kullanıma kazandırılması hedeflenmektedir.
Ahşap atıkların doğru kullanımı ve tekrar dönüştürülmesi sayesinde doğanın daha temiz kalması, ağaçların daha az kesilmesi ve ihtiyaçların zamanında karşılanması mümkün hale gelmektedir. Hızla artan tüketim karşısında doğanın hızına uygun kullanım alışkanlığı oluşturabilmek geri dönüşüm ile mümkün olmaktadır.

Ahşap Atıkların Geri Dönüşüm Süreci

Sıfır atık projesi kapsamında öncelikle kullanım alışkanlıklarını değiştirerek doğru tüketimi teşvik etmeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu sayede kaynakların korunması hedeflenmektedir. Sonraki aşama ise atıkların doğru değerlendirilmesi aşamasıdır. Bu ise doğayı koruma noktasında etkili olmaktadır. Sıfır atık projesi kapsamında ahşap atıkların geri dönüşüm süreci titizlikle yürütülmektedir. Bu sürecin aşamaları ise şu şekildedir;
Diğer atıklardan ayrı olarak toplanması,
Tamamen kullanım dışı olan ve kullanılabilir halde olan ahşapların ayrılması,
Lisanslı geri dönüşüm merkezlerinde toplanması,
Geri dönüşüm için temizlenmesi ve olası yabancı maddelerin seçilerek ayıklanması ve geri dönüşüm için hazır hale getirilmesi,
Geri dönüşüm işlemleri sonucunda yeni ahşap ürün yapımı için kullanılması,
Farklı şekilde kullanılabilecek ahşap atıklar ise gerekli işlemlerden geçerek tekrar kullanıma kazandırılmaktadır.